Welkom bij dit Morskringjournaal. Er is zoveel gebeurd en er staat nog veel meer op de agenda deze maand. Graag brengen we u hierbij op de hoogte van de gebeurtenissen in en om de school.

Voorleeskampioen

Wanneer de dagen donkerder worden en we verregend onze warme school betreden, weten we dat het tijd is voor onze jaarlijkse voorleeswedstrijd. De vier klassenkampioenen (Nynke uit groep 7a, Ellis uit groep 7b, Neeltje uit groep 8a en Marijn uit groep 8b), kwamen samen om aan meester Jan en juf Saskia hun zelfgekozen fragmenten voor te lezen. De dames lazen met hart en ziel voor en durfde goed het publiek aan te kijken. Echter kon er maar 1 leerling door naar de volgende ronde. Dit jaar is de keuze unaniem gevallen op Marijn Nagels uit groep 8b. Marijn wist met het voorlezen van een fragment uit het boek Mathilda alle luisteraars mee te slepen in het verhaal. Met de juiste intonatie, inleving en leestempo kwam Marijn als Morskring Voorleeskampioen uit de strijd. Veel leesplezier toegewenst bij de volgende ronde, Marijn!

EU-Schoolfruit

Van 13 november t/m 20 april krijgen de kinderen op school drie stuks groente en fruit per leerling
per week. De school doet namelijk mee aan EU-Schoolfruit! Dit wordt gefinancierd door de EU. Ook zijn er lessen over groente, fruit en gezonde voeding. 

Het is belangrijk om kinderen verschillende soorten groente en fruit te laten proeven. Zo maken kinderen kennis met veel verschillende smaken en structuren. Soms zijn kinderen pas gewend aan een onbekende smaak na tien tot vijftien keer proberen! Smaak is dus iets wat je kan ontwikkelen. Door EU-Schoolfruit proeven de kinderen verschillende soorten fruit en groente. 

Ook als kinderen nog niet veel durven te proeven, doen ze in de klas lekker mee. Want in de praktijk blijkt: zien eten, doet eten. 

Brandoefening

Woensdag 15 november ging om half tien in de ochtend het alarm af. Wat te doen?! De kinderen wisten het gelukkig wel! Je maatje zoeken, in de rij gaan staan. Achter de leerkracht aan naar buiten en verzamelen op het plein van Storm. De BHV was erg tevreden over het snelle optreden van de kinderen en de alle andere mensen in het gebouw.

 

Beestenbende en Recycle Valley

De mensen van Beestenbende hebben in groep 6 verteld over zwerfafval, het milieu en de Beestenbende. Dit is een speciale club voor kinderen van 6 tot 11 jaar, die helpen bij het schoonhouden van hun eigen buurt. Veel kinderen werden enthousiast en hebben zich opgegeven om de buurt opgeruimd te houden.

In groep 3 kwamen er mensen van Recycle Valley. Zij vertellen over het ontstaan van afval en recycling. Wist je dat een blikje pas na 50 jaar verdwenen is? De kinderen zijn met hesjes aan en gewapend met schoonmaakstok en vuilniszak de buurt ingetrokken om de boel eens goed te ruimen.

Sinterklaas in het land!

Dinsdagochtend werden de kleuters verrast met een volledig versierde klas! De “pieten” waren maandagavond op school voor een informatieavond over de kleutergroepen. Om daarna gezamenlijk de groepen om te toveren tot een Sinterklaasfestijn. De speelhoek was omgebouwd tot stoomboot en er hing een aftellijn in de klas. De kinderen kwamen erachter dat ze tot maandag 4 december, wanneer Sint de kleuters bezoekt, elke dag een pakje hiervan af mogen halen. Wat spannend en leuk! Deze week zullen de kinderen ook nog kruidnootjes gaan bakken en zullen ze door de Sint uitgenodigd worden voor de traditionele pietengym. Vol verwachting klopt ons hart!

 

Kanjertraining

Op de Morskring werken we met de methode Kanjertraining. Hierbij leren de kinderen op een goede en verantwoordelijke manier met elkaar om te gaan. Kernwoorden van de Kanjertraining zijn: vertrouwen, rust en wederzijds respect, sociale redzaamheid, ouderbetrokkenheid, burgerschap, gezond gedrag en duurzaamheid.

In de bovenbouw stond een les in het teken van complimenten geven. Op welke manieren kan dat allemaal? Zeg je het alleen? Of kun je het ook schrijven? De kinderen gingen druk aan de slag. En aan de gezichten te zien, waren de kinderen erg tevreden met de verschillende complimentjes.

Benieuwd naar de foto’s achter dit nieuws? Ouders van school kunnen ze hier bekijken!